Elegia innostui edistämään Suomen matkailua ja esittelemään TOP 5-suosikkimestaa, joihin kannattaa tutustua. Tässä minun valintani:

Ykkösenä on Kuninkaantie, jonka päästä päähän (Suomen puolella) kulkemiseen kannattaa varata aikaa. Kuninkaantien varressa on niin paljon nähtävää, että yksi kesäloma tuskin riittää kaiken tutkimiseen, mutta onneksi kesiä tulee tämänkin jälkeen.

Kakkoskohteeksi valitsin helteisiä kesiä varten mukavan vilvoittelupaikan eli Tytyrin kaivosmuseo Lohjalla. Jos siis hikeä pukkaa pintaan, sukella Tytyrin uumeniin, ihmettele kalkkikiveä ja kaiva villatakki yllesi! 

Kolmanneksi kannattaa suunnata kohti Sysmää ja tutustua Morganismi-kesänäyttelyyn. Päivä Morganismissa, etkä ole enää entisesi, vaan olet saanut uutta ajateltavaa. 

Neljänneksi kohteeksi valitsin, matkalla Turkuun, vanhan Turuntien varrella (eli poikkea siis uudelta moottoritieltä) kerrassaan ihastuttavan Kasvihuoneilmiö-diverssikaupan. Mitä Kasvihuoneilmiöstä ei löydy, sitä ei tarvitse. Paikka on hurmaava ulkonäöltään, erikoinen tuotteiltaan ja voin suositella munkkeja! 

Vihdoinkin eli viidentenä pääsemme matkallamme Turkuun, josta olen valinnut kaksi teemakävelyä: kalja- ja pussikaljakävelyt.

Kaljakävelyn voit aloittaa vaikka Ravintola Puutorin Vessasta, siirtyä siitä sitten Panimoravintola Kouluun, josta matka jatkuu Vanhaan Pankkiin. Tässä vaiheessa, ellei kalja enää maistu, voi siirtyä lonkeroon, jota itse aion juoda koko rundin ajan. Matka jatkuu Uuteen Apteekkiin jossa voi nauttia siemauksen vatsaa rauhoittavaa yrttijuomaa.

Pussikalja(tai – lonkero)kierros alkaa jokirannasta Apteekkimuseon edestä. Apteekkimuseosta voi käydä ostamassa matkaevääksi rintasokeria, jotta veren sokeritasapaino pysyy hyvänä. Jokirannasta siirrytään kohti keskustaa, kuljetaan pitkin Eerikinkatua, käännytään Kristiinankadulle ja siitä edelleen Yliopistonkadulle ja pysähdytään vanhaan Teräksen kulmaan, jossa nykyään on KappAhl. Ei mennä sisälle kauppaan, vaan katsellaan toria ja hörpätään juomaa.

Nestetankkauksen jälkeen suunnataan kohti Salaman edustaa, istutaan siinä tovi, imeskellään rintasokeria, huolehditaan nesteen saamisesta ja katsellaan toria.

Vihdoin nousemme Puolalan puistoon eli Taidemuseon mäelle, istumme ruohikolla, katselemme joutsenia ja näemme miten ruoho kasvaa. Taikkarille on hyvä nukahtaa, sadekaan ei haittaa.

Minkälainen on sinun TOP 5-listasi?

1246814889_img-d41d8cd98f00b204e9800998e