Minulla on ollut tapana koota tekemistäni matkoista albumeita, joihin olen laittanut valokuvia ja pätkiä matkakertomuksesta. Homma on hauskaa, mutta aikaa vievää.

Koska vietän koneella jonkin verran aikaa (kuten ehkä olette huomanneet…), ajattelin tällä kertaa kokeilla matkakirjan tekemistä digitaalisesti, netin kautta. Samalla ajattelin myös pistää joitakin muitakin kuvia kansien sisään nähdäkseni, millaista jälkeä eri kuvavalmistajat tarjoavat.

Eri kuvavalmistajilla on tarjolla ohjelmia, joilla voi suhteellisen vaivattomasti tehdä kuvakirjan.


1852299.jpg

Matkakirjan tekemiseen valitsin Color-Kolmion ohjelman. Kuvakirjan tekeminen alkoi Color-Kolmion kuvakirjaohjelman lataamisella koneelle. Asennus sujui vaivattomasti, mutta vei jonkin verran aikaa – ei liikaa kuitenkaan.

Kirjan layoutiin oli valittavana kohtalaisen runsas valikoima erilaisia taustavärejä, myös taustan tekeminen omasta kuvasta oli mahdollista. Kuvien sommittelu sivulle oli helppoa, samoin tekstin lisääminen sivuille. Kirjan sivujen esikatselu toimi erittäin hyvin ja oli riittävän suuri ja selkeä.

Ohjelma arvioi lisättyjen kuvien laadun. Käytin jpg-formaattia, pikseleitä noin 2000x3000.

Kirjan tilaus oli helppoa, kirjan pystyi tilaamaan joko kotiin tai sen saattoi noutaa valokuva-alan liikkeestä, jotka oli listattu tilauslomakkeeseen.

Matkakirja tuli kotiin noin viikossa, jälki oli siistiä, paperi hyvälaatuista, teksti kohdallaan. Ihan siisti paketti, vaikutelma oli kirjamainen.

Muuten olin tyytyväinen, mutta kirjan hinta hirvitti. 36-sivuinen kirja maksoi lähetyskuluineen reilu 50 euroa, joka on aika paljon.

1852302.jpg


Ifolorin kuvakirjaohjelman sai asennettua koneelle todella nopeasti. Kuvien sommitteluun oli paljon erilaisia mahdollisuuksia, ehkä enemmän kuin Color-Kolmiolla. Tekstin kirjoittaminen oli myös vaivatonta. Esikatselu ei ollut yhtä hyvä kuin Color-Kolmiolla, mutta riittävä.

Kirjan tilaus lähti todella nopeasti valmistajalle, kesti muutaman minuutin. Kirja tuli kotiin viikossa, jälki oli mielestäni huippuhyvää, värien toisto erinomainen.

36-sivuisen kirjan hinnaksi lähetyskuluineen tuli reilu 30 euroa eli oli huomattavasti halvempi kuin Color-Kolmiolla.


1852301.jpg

Fotoyksin kuvakirjaohjelmaa varten ei tarvinnut ladata erillistä ohjelmaa. Sen sijaan kirjaan tulevat kuvat piti lähettää Fotoyksin palvelimelle, ja tähän kului jonkin verran aikaa. Kuvien lähettämisen jälkeen kirjan rakentaminen oli helppoa, mutta layout-valikoima oli hyvin suppea. Kirjaa sai myös ainoastaan vaaka-mallisena, Color-Kolmiolla ja Ifolorilla oli pystymalli, Ifolorilla kirjakokoja oli myös monia muita.

Fotoyksin kirja tuli kotiin kaikkein nopeimmin näistä kolmesta kokeilusta; tilasin kirjan sunnuntaina ja se tuli jo keskiviikkona postin mukana.

Mutta…kirja ei ollut kirjan näköinen, se muistutti valokuva-albumia. Tämä ei ollut toiveeni, sillä jos olisin halunnut albumin, olisin tehnyt sellaisen itse. Halusin kirjan.

Kuvat olivat kohtuulaatuiset, paperi samoin, mutta kirjan sidonta oli liian tiukka ja ahdas, aukeamat eivät avautuneet hyvin. Kirja oli vihkomainen.

Kuvakirjan ensimmäinen sivu oli myös irti, joten jouduin palauttamaan tuotteen.

Kirja oli 20-sivuinen ja hinnaksi lähetyskuluineen tuli reilu 30 euroa.


Ifolorilla oli hinta-laatusuhde kunnossa, kuvakirjaohjelma oli helppo asentaa, helppo käyttää ja jälki erinomaista.

 

Kuvakirjan tekeminen on ihan varteenotettava vaihtoehto perinteisille valokuva-albumeille, joiden tekemiseen saa myös uppoamaan rahaa, kun ostaa albumit, liimakulmat ja teettää kuvat. Digikirja on myös siitä hyvä, että ei tarvitse kirjoittaa KÄSIN kuvatekstejä.

Kuvakirja on myös hyvä lahjaidea – jouluksi mummille kirja lapsenlapsista, kummille kukkaloistoa, serkulle taidevalokuvia ja rakkaalle intiimi kuvateos. Suosittelen.